Fòrum l'Espitllera

La SEGARRA

Primera edició 2012

Premi Sikarra 2012

 

ACTA DEL VEREDICTE  DEL 1r PREMI SIKARRA, EDICIÓ 2012 

El dissabte dia 25 de febrer de 2012, reunit a Sant Guim de la Rabassa el Jurat  format per representants del Fòrum l’Espitllera i de laFundació Jordi Cases i Llebot, un cop valorades les sis candidatures que opten al premiacorda atorgar la distinció d’aquesta primera convocatòria al Sr. Armand Forcatguia intèrpret de patrimoni, en atenció a la seva trajectòria cívica i a les actuacions dutes aterme en el seu favor.

El Jurat ha valorat molt especialment el llarg recorregut del Sr. Forcat en la divulgació i posada en valor del patrimoni històric, artístic i monumental de la Segarra, així com la seva participació activa en més de trenta entitats de la societat civil de la comarca. Entre d’altres, es considera especialment meritòria la seva implicació en institucions com Càritas Diocesana, la Fira de Sant Isidre de Cervera, el patronat del Museu Duran i Sanpere, el Brot Escènic o el Centre Municipal de Cultura de Cervera, a banda de la seva extensa producció d’articles compromesos amb la preservació i la divulgació del patrimoni i el turisme segarrencs, alguns dels quals han aparegut a les pàgines dels diaris Avui i Segre, el setmanari la Veu de la Segarra o la revista Segarra.

D’aquesta decisió n’estén acta Xavier Rivera, Secretari de la Fundació Jordi Cases Llebot que, en aquesta convocatòria, actua com a Secretari de la comissió.

Sant Guim de la Rabassa

25 de febrer de 2012


DISCURS HOMENATGE A ARMAND FORCAT

(Núria Magrans)

La tasca de presentar l’Armand Forcat i Morros és tot un repte. Per una banda, l’Armand és una persona prou coneguda per tothom que tingui un mínim d’interès per la cultura i el patrimoni de la nostra comarca i, per altra banda, perquè el seu extens currículum fa difícil escollir per on començar...

Aquest segarrenc nascut a Cervera fa només 83 anys, ha participat de forma ben activa en més de 30 entitats culturals, polítiques, recreatives, religioses i socials. La seva trajectòria l’ha portat a ser President al Brot Escènic, de l’Associació de Veïns Les Altehes,  de la Mutualitat del Carme de Cervera i Comarca, Secretari de Càritas Diocesana, del club Lacetà i de l’Associació d’Amics de la Música, com a Vocal de la Cambra de Comerç, de la Creu Roja, de la Secretaria d’Esports i de la secció de llengua del Centre Municipal de Cultura de Cervera i Director de la Fira de Sant Isidre de Cervera, i la seva implicació compromesa l’ha fet també participar com a Regidor a la Paeria de Cervera i Conseller Comarcal de la Segarra. A dia d’avui, és membre de la Junta d’Obra de la Parròquia i Vocal del Patronat del Museu Duran i Sanpere.

A banda dels mèrits institucionals, ha estat corresponsal del grup SEGRE i de Ràdio Ponent, plataformes des de les quals ha divulgat la comarca de la Segarra a l’exterior, tasca en la qual ha perseverat amb els seus nombrosos escrits publicats en premsa com els diaris Avui o Segre, el setmanari la Veu de la Segarra i la revista Segarra... La seva secció destinada a aclarir els dubtes del turista segarrencs a la revista la Segarra és una de les més celebrades i, possiblement, més fidels de la publicació, ja que hi apareix ininterrompudament des de fa més de vuit anys.  A més, com a gran comunicador que és, també és habitual en conferències sobre temes culturals, especialment des del Casal de Cervera o l’Aula Universitària.

No obstant, allò que el fa més mereixedor del guardó és la seva tasca des de fa més de vint anys com a intèrpret del Patrimoni i guia de turisme de la Segarra que l’ha fet tot un referent en la projecció exterior de l’enorme potencial històric, artístics i monumentals de la Segarra.

L’Armand Forcat és el gran promotor, defensor i divulgador de la comarcaExperimentat guia, amb coneixements sobre història però també sobre les altres matèries estretament vinculades i viscudes en primera persona, aconsegueix captar l’atenció dels visitants i aconseguir que marxin contents i amb un grat record d’allò que els ha explicat i d’ell mateix, comunicat unes bones sensacions de la comarca que esdevenen element clau a l’hora de recomanar els indrets recorreguts a les amistats. L’Armand fa que la visita a la Segarra deixi un pòsit d’emoció al visitant que perdura al llarg del temps. A més, sovint parlant en primera persona, transmet una seva estimació per la comarca, a partir del seu descobriment, que és la baula que enllaça amb la seva preservació per les generacions futures. El seu compromís s’estén també al paisatge, sense el qual el monument perdria la seva identitat i el seu sentit, i, si s’escau, en denuncia la seva degradació en articles valents i clars. Dia a dia, i per tots els fronts, l’Armand segueix al peu del canó, batallant, defensant i estimant la Segarra i amb fets i paraules ens demostra constantment que la comarca està cridada a ser un referent de dinamisme turístic de la Catalunya interior i que, si de veritat ens ho creiem i si de veritat ho volem, tenim en el turisme una gran porta oberta al futur.

Les entitats promotores del premi Sikarra, l’Associació cultural FÒRUM L’ESPITLLERA i la Fundació JORDI CASES I LLEBOT, varen crear aquest guardó amb la voluntat de reconèixer i homenatjar la persona, entitat o institució que hagi excel·lit a títol individual o col·lectiu, i contribuït de manera exemplar a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra i per acord del Jurat, d’entre les sis candidatures de gran vàlua presentades, han considerat que l’Armand és el digne mereixedor de constar en primer lloc dins una llista de premiats que confiem acreixi al llarg de molts anys.

Per acabar, no podem oblidar una persona que sempre acompanya l’Armand i que no volem pas que quedi rere la seva ombra allargada: així que aquest reconeixement és també, per la part que li toca, per a la Maria Teresa, la pacient i constant esposa del nostre homenatjat. Vagi també per ella aquesta felicitació per rebre el guardó en la primera convocatòria del premi Sikarra i el nostra encoratjament per seguir defensant la història, el patrimoni i el territori de la Segarra molt anys més.

FELICITATS!

Segueix-nos 

youtube1

Accés Usuaris

Cercador

Enquesta

Les eòliques a la nostra comarca