Fòrum l'Espitllera

La SEGARRA

Maria Garganté, nova presidenta del Fòrum l’Espitllera

El passat dissabte 26 de setembre, a Sant Guim de Freixenet, va tenir lloc la 47a assemblea del Fòrum l’Espitllera, durant la qual es va renovar la Junta Directiva. Esgotat el mandat de quatre anys, Albert Turull, fins ara president de l’associació, va traspassar el seu càrrec a Maria Garganté, qui va rebre el suport unànime de tots els assistents.

Maria Garganté Llanes (Sanaüja, 1975) és doctora en geografia i història (història de l’art) i postgraduada en museus. Ha impartit docència de grau, llicenciatura i màster en diverses universitats catalanes, i seminaris i conferències en diverses universitats estrangeres. Actiu cultural de la Segarra, ha participat com a tècnica al Museu Comarcal de Cervera, ha col·laborat en el projecte museogràfic del Centre d’Interpretació dels Castells del Sió i forma part de l’equip redactor del projecte de la nova exposició de referència del mateix museu. Ha realitzat informes per a la declaració de béns culturals d’interès local en diverses poblacions, així com el catàleg per a l’aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de la Paeria de Cervera. Dirigeix la col·lecció «Inventaris de Patrimoni de la Segarra» de la Fundació Jordi Cases i Llebot. És membre del Patronat de la Fundació Jordi Cases i sòcia del Fòrum Espitllera des de la seva constitució. En relació amb la difusió del patrimoni arquitectònic i artístic, gestiona el blog Pedres vistes i ha publicat articles, entre molts d’altres, a la revista Urtx, Descobrir Catalunya, Miscel·lània cerverina o Llobregós informatiu.

En el mateix acte, el procurador Jaume Moya (de Florejacs) va renovar com a secretari de l’associació, i l’arqueòloga Isabel Moreno (de Mont-roig) i l’arxiver Ramon Savall (de Sant Ramon), ho van fer com a vocals. Per la seva banda, l’enginyer agrícola Daniel Espejo, responsable de la botiga i les activitats de natura Sikarra Nostra de Sant Guim de Freixenet, es va incorporar a la Junta com a vocal tercer.

En el seu discurs de presa de possessió, Garganté va destacar queL’Espitllera és un projecte increïble pel que d’aglutinador de sensibilitats i de vegades posicionaments diversos sobre temes ben dispars que afecten a la nostra “comarca” entesa en un sentit ample –potser més enllà d’un territori geogràfic, límits administratius, històrics o naturals, la Segarra també és una “idea” i un sentiment, que alguna cosa a veure amb la identitat, que estaríem d’acord en que és una construcció social i un fet dinàmic, però amb un elevat nivell de fixació i perdurabilitat” i va fixar-se com a un dels seus objectius feminitzar l’associació, que tot i comptar també amb una sots-presidenta (la dissenyadora Mercè Serra, de Sant Domí), està lluny d’assolir la paritat en la seva assemblea.

Com a fites immediates, l’Espitllera avançar en el treball sobre la veritable identitat de la Segarra, col·laborar en el traçat del projecte “el Camí” a la Segarra històrica, promoure un Centre d’Estudis de la Segarra o convocar la cinquena edició del Premi Sikarra.