Fòrum l'Espitllera

La SEGARRA

Els Amics de l’Arquitectura Popular reconeguts amb el Premi Sikarra 2013

L’Associació d’Amics de l’Arquitectura Popular és l’entitat escollida per la Fundació Jordi Cases i Llebot i l’associació Fòrum l’Espitllera per rebre el reconeixement del Premi Sikarra 2013. D’entre les sis candidatures formalitzades, el Jurat del Premi ha valorat especialment l’entitat que, en els seus dotze anys d’existència, s’ha convertit en un referent per al coneixement i la difusió de l’arquitectura popular, fomentant els nombrosos debats sobre la seva conservació, actualitat i projecció. La seva trajectòria, que ha inclòs múltiples activitats que van des d’exposicions, sortides per conèixer el patrimoni popular, jornades, publicacions i cursets pràctics, i el seu empeny pedagògic i divulgatiu són un valor afegit que es vol reconèixer amb el guardó i incentivar a continuar endavant.

Al mateix temps, les entitats promotores del Premi Sikarra fan un homenatge al seu fundador i ànima dels cursos d’estiu, l’arquitecte Josep Mora i Castellà, que va morir el mes de juliol passat. Amb el lliurament del guardó a l’AAP també reivindiquen la memòria de qui va contribuir decisivament a dinamitzar la cultura i el patrimoni de les terres de la Segarra i l’Urgell i esperonen els membres de l’associació perquè segueixen endavant els projectes que ell havia iniciat i vetllat amb convicció i generositat.

El guardó està exposat des del passat 1 de març a la Biblioteca de Guissona i és obra de l’artista Ana Marín-Gálvez. Representa la figura dels cavalls de la moneda de Sikarra integrats dins una espitllera de fusta. Amb el títol “l’Esguard alliberat” l’artista ha volgut representar una espitllera des de la qual, al segle XXI, es projecta enfora la mirada travessant un esguard vitrificat del segle III abans de Crist.

L’acte formal de lliurament tindrà lloc la tarda del dissabte 23 de març, a la Sala teatre de Ca l’Eril, de Guissona. Els assistents podran gaudir de l’acte protocol·lari que inclourà els parlaments, així com intervencions musicals i una visita guiada al Centre d’interpretació del jaciment arqueològic de Iesso. L’esdeveniment es clourà amb un sopar homenatge a l’entitat guardonada, pel qual es necessari formalitzar reserva prèvia a través de l’adreça info@espitllera.cat