Fòrum l'Espitllera

La SEGARRA

Concorreguda presentació de Sikarra a Arbeca

Aquest diumenge 29 de gener, una representació de la la Fundació Jordi Cases i del Fòrum l’Espitllera han presentat a la Sala Màrius Torres d’Arbeca la moneda ibèrica del segle III aC que recull la llegenda de SIKARRA, vestigi més remot del topònim de la Segarra. La peça és un raríssim exemplar de tetartemorion de plata (equivalent a una vint-i-quatrena part de la dracma grega) adquirit per iniciativa d’ambdues entitats, que també han promogut la seva restauració, feta al Museu d’Arqueologia de Catalunya, i el seu estudi, desenvolupat per un equip d’arqueòlegs, protohistoriadors i filòlegs del MAC i les Universitats de Barcelona i Lleida. Els representants de les entitats, Jordi Oliva, i el director de l’estudi científic, David Garcia, han informat dels actuals contactes amb els responsables del Museu Comarcal de la Segarra encarades a que la moneda, de gran valor simbòlic i identificador de les arrels comarcals, hi sigui exposada de forma permanent.

Durant l’acte, les entitats també han divulgat la primera edició del  Premi Sikarra, que reconeixerà una persona o institució destacada per la seva contribució a potenciar o prestigiar la Segarra i que actualment es troba obert al procés de presentació de candidatures.

La jornada s’ha completat amb una visita guiada a la fortalesa ibèrica d’Arbeca, en col·laboració amb els Amics dels Vilars, i una passejada que ha permès recórrer i descobrir les principals mostres d’arquitectura popular de l’entorn d’una població, Arbeca, que es considera integrada tradicionalment dins els imprecisos límits segarrencs.