Fòrum l'Espitllera

La SEGARRA

Multitudinària presentació de la moneda i el premi Sikarra a Guissona

Guissona (JM).- La biblioteca de Guissona ha acollit aquest divendres 30 de desembre l’acte de presentació de la moneda ibèrica de Sikarra i del Premi Sikarra organitzat pel Fòrum l’Espitllera i la Fundació Cases i Llebot. Davant d’una cinquantena de persones i sota la presidència de l’alcalde de Guissona, Sr. Xavier Casoliva, el Sr. Xavier Rivera, secretari de la Fundació, i el Sr. Albert Turull, president del Fòrum, han exposat el procés d’adquisició en subhasta de la moneda ibèrica de Sikarra i la seva retirada del comerç privat per a la difusió pública. A més, s’ha convocat oficialment el període de presentació de candidatures al Premi Sikarra, inspirat en l’efígie de la peça, que vol premiar anualment a una persona o entitat de l’àmbit històric i extens de la Segarra per la seva tasca destacada en l’àmbit social, cultural i de progrés de la comarca.

A continuació, la Sra. Isabel Moreno, arqueòloga i restauradora del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i membre de l’equip de treball que ha realitzat la restauració i l’estudi històric i filològic de la moneda, ha exposat els aspectes que fan de la peça un document de gran rellevància en la protohistòria de la comarca, cabdal per identificar les arrels del seu nom i d’una iconografia enigmàtica i excepcionalment inèdita. La moneda, divisor de la dracma grega, encunyada a finals del segle III aC en plata, ha estat exhibida al públic durant l’acte.

L’esdeveniment ha servit també per a presentar el marxandatge que, utilitzant la icona present a la moneda (dues meitats de cavall unides pel tors i en actitud de galop), es llença al mercat per a identificar la vinculació a la Segarra històrica. Samarretes, punts de llibre i làmines numerades són els primers productes que es llencen al mercat i que s’espera es puguin distribuir en establiments d’arreu dels territoris segarrencs