Fòrum l'Espitllera

La SEGARRA

La moneda Sikarra estreny els llaços de la Segarra històrica

La Fundació Jordi Cases i Llebot i el Fòrum l’Espitllera han celebrat dos actes de presentació consecutius de la moneda i el premi Sikarra a les capitals de l’Alta i la Baixa Segarra.

Divendres 9 de desembre l’acte va tenir lloc a la Sala d’actes de la Casa Felip, de Calaf, on davant d’un centenar d’assistents, entre els quals es comptaven membres de l’associació la Sitja de Calaf –amfitriona de l’acte- i de l’associació Sigarra, de Prats de Rei, es va dur a terme l’explicació de la troballa de la moneda ibèrica, el procés d’adquisició, la rellevància històrica i simbòlica de la peça i la convocatòria del Premi Sikarra, que reconeixerà una persona o entitat destacada per la seva contribució a les terres de la Segarra.

Diumenge 11 de desembre l’acte es va reproduir al castell de Santa Coloma de Queralt, aquest cop en col·laboració amb l’associació cultural Baixa Segarra. De nou amb la sala plena, els representants del Fòrum l’Espitllera i la Fundació Cases i Llebot, així com l’equip científic que ha restaurat i estudiat la moneda, varen exposar la importància i l’ambició de les iniciatives sorgides al voltant de la moneda.

Ambdues actuacions varen servir per establir lligams entre les entitats presents, amb l’objectiu de, més enllà dels límits administratius actuals, reivindicar la identitat comuna de la Segarra i treballar conjuntament en actuacions d’estudi, debat i projecció de la comarca històrica. Simbòlicament, es pretén mostrar aquesta vinculació a través de la imatge dels dos cavalls units pel tronc present al revers de la moneda, efígie que documenta la Segarra ja al segle III aC i que és inèdita en tot el mediterrani occidental; a partir d’ella, es produirà i distribuirà una línia de marxandatge de fort contingut identitari.

Les entitats convocants varen anunciar que el Premi Sikarra obrirà termini de presentació de candidatures el proper 1 de gener i que serà oficialment presentat el proper 30 de desembre a la biblioteca de Guissona.