Fòrum l'Espitllera

La SEGARRA

L’Espitllera i la Fundació Cases i Llebot presentaran la moneda i el premi Sikarra a Calaf i Santa Coloma de Queralt

 

La Fundació Jordi Cases i Llebot i el Fòrum l’Espitllera convoquen per aquest cap de setmana dos actes de presentació de la moneda i el premi Sikarra a les capitals de l’Alta i la Baixa Segarra. En col·laboració amb l’associació la Sitja, l’acte tindrà lloc a la Casa Felip de Calaf el divendres 9 de desembre, a les 7 de la tarda, mentre que amb el suport de l’Associació cultural Baixa Segarra, el diumenge 11 de desembre, a dos quarts d’una del migdia, la presentació es farà al castell de Santa Coloma de Queralt.

La moneda de Sikarra és una peça única, de finals del segle III aC (un tetartemorion, divisor de la dracma grega) amb la llegenda escrita en alfabet ibèric SIKARRA, origen del topònim actual de la Segarra. Fou adquirida per ambdues entitats gràcies a una recollida de fons entre el patronat de la Fundació i els socis i sòcies de l’Espitllera, subscripció que va aconseguir reunir un import molt superior al preu final d’adquisició de la peça (2950 euros), i ha estat restaurada des del Museu d’Arqueologia de Catalunya i estudiada a fons per part d’un grup arqueòlegs, historiadors i filòlegs, encapçalats pel Dr. David Garcia, de la Universitat de Barcelona. El treball ha posat de manifest que, més enllà de la seva transcendència toponímica, la peça és excepcional pel fet de ser un estranyíssim exemplar de  divisor del patró monetari grec (anterior per tant a la romanització), referir a una seca pràcticament desconeguda i d’incerta localització, presentar una iconografia sense paral·lels en cap altre exemplar de l’època, ser trobada a tocar de l’antiga via que comunicava Iesso (Guissona) amb Setelsis (Solsona) o constituir una de les primeres monedes encunyades al territori que avui és Catalunya, motius pels quals obre un nou capítol en la investigació de la història antiga de la Segarra (les arrels de les quals s’aprofundeixen tres segles més enrere del municipium sigarrensis fins ara de referència) i, per extensió, de la Catalunya interior.

Coincidint amb les presentacions, també és donarà a conèixer el Premi Sikarra, convocat per l’Espitllera i Cases i Llebot amb la voluntat de reconèixer una persona, entitat o institució que s’hagi significat per la seva contribució a potenciar o prestigiar la comarca de la Segarra.

Amb aquestes actuacions, les promotores reivindiquen el paper actiu de la societat civil en el procés de recuperació i divulgació del patrimoni i, alhora, rescaten un element del comerç i l’especulació per oferir-lo a la Segarra, com element de identitat i cohesió d’una comarca històrica trossejada per avatars polítics i administratius. Alhora, en la mateixa línia, treballen per a enfortir els lligams entre les entitats i les persones dels territoris que tradicionalment i històrica s’han sentit vinculats a la Segarra.