Fòrum l'Espitllera

La SEGARRA

El Fòrum l’Espitllera analitza i debat sobre paisatge en un recorregut per la ribera del Llobregós

Torà (JM).-           

El passat dissabte 7 de maig, el Fòrum l’Espitllera va organitzar la segona sortida per a identificar, analitzar i debatre el paisatge de la Segarra. Aquest cop, el recorregut es va centrar en el territori que creua el riu Llobregós, travessant Guissona, Massoteres, Biosca i Torà. Els participants de la sortida, que va reunir historiadors, arqueòlegs, economistes, juristes, experts en turisme, mediambientalistes i enginyers, entre d’altres, varen aturar-se en una dotzena d’emplaçaments rellevants per la seva incidència en el paisatge de la comarca.

Entre d’altres llocs, varen centrar la seva atenció en el soterrament de la riera del Passerell als terrenys de la Corporació Agroalimentària de Guissona, la proliferació de naus auxiliars d’explotacions agràries i la seva nul·la integració en el paisatge, l’actuació de la font de la Puig de Massoteres i els desguassos d’aigües brutes a l’aire lliure, la degradació de monuments de gran interès històric i artístic com la torre de Talteüll, el castell de l’Aguda o el Poblat ibèric del Puig Castellar de les Guixeres, la configuració i el futur dels horts als afores de Torà o els moviments incontrolats de terres que han accentuat l’erosió en alguns espais del PEIN Llobregós. A més, varen triar els miradors de Taltteüll i de l’Aguda per a identificar les agressions que suposen l’avenç desordenat dels aerogeneradors, la fragmentació del paisatge causada pel desgavell urbanístic en l’extensió dels nuclis i la traducció en el mediambient del trencament de l’equilibri secular entre usos residencials i usos ramaders arran de l’abandonament de les masies i l’extensió de les granges d’engreix de bestiar. La regeneració natural del medi després dels incendis del 2009, la utilització de lones com a alternativa als grans magatzems de palla, la restauració de Sant Pere de Talteüll, la senyalització informativa dels espais de la Xarxa Natura i el gran interès del nucli vell de Torà foren els aspectes més celebrats pels assistents. La sortida va acabar al dolmen de Llanera, on es va constatar en canvi de retolació imposat des del municipi de Llobera del Solsonès i es va comprovar que el monument està situat dins els límits geogràfics actuals de la Segarra. Per una altra ocasió, queda recórrer els espais del Llobregós entre Ivorra, Vicfred i Palouet.

Totes les imatges recollides i les conclusions del debat passen a engruixir el material de treball del Fòrum l’Espitllera en el seu projecte d’estudi sobre el paisatge de la Segarra, que es preveu definit al llarg d’aquest any.