Fòrum l'Espitllera

La SEGARRA

Montfalcó Presentació del Manifest Eóliques

Entitats de la Segarra reivindiquen el protagonisme actiu de la comarca en la planificació de les centrals eòliques


JM (Montfalcó).-   En un acte celebrat a Montfalcó Murallat, aquest dissabte 30 d’abril ha tingut lloc la presentació del “Manifest sobre la implantació de centrals d’energia eòlica a la Segarra”, document elaborat pel Fòrum l’Espitllera i amb l’adhesió del Grup de Defensa del Medi Natural de la Segarra. Davant un públic format per unes cinquanta persones i la presència d’alguns alcaldes de la comarca, els representants d’ambdues entitats han fet lectura del manifest que reuneix en deu punts els condicionants que consideren irrenunciables perquè la implantació de les centrals d’energia eòlica sigui admissible, viable i respectuosa amb la gent, el paisatge i el futur de la Segarra.

El document, en forma de decàleg, exigeix un procés transparent, amb informació als afectats i atenció a la participació de la societat civil, una valoració imparcial de la incidència ambiental i paisatgística, l’assegurament de la restitució futura dels valors mediambientals de les zones afectades, el control regular de l’activitat i la garantia d’una idoneïtat en la tecnologia i la ubicació dels generadors. Per altra banda, també vetlla per la preservació dels espais singulars, com el propi nucli de Montfalcó Murallat, reclama la minimització de la contaminació lumínica nocturna i l’allunyament dels aerogeneradors dels nuclis habitats, defensa la preferència de les iniciatives promotores vinculades al territori i reivindica la priorització de les mesures d’estalvi energètic front el creixement desaforat i insostenible del consum.

 

Ambdues entitats han estès la mà als responsables municipals i comarcals per a col·laborar en la definició del projecte de desenvolupament de l’energia eòlica i han fet palesa la seua voluntat d’obrir un procés de conscienciació i debat dins la societat civil per a fer sentir la veu del territori en la presa de decisions. Amb el document, el Fòrum l’Espitllera i el Grup de Defensa del Medi Natural emplacen als responsables del territori i al conjunt de la societat a fer un pas que eviti situar a la Segarra “en un camí ruïnós dels territoris que, per poc espavilats i massa mesells, acaben rebent un càstig inapel·lable i irreversible”.

 

El manifest es difondrà a les entitats i organismes del territori i s’obrirà a rebre adhesions per part de tots els afectats que ho vulguin fer, essent accessible a través del web www.espitllera.cat.