Fòrum l'Espitllera

La SEGARRA

El Fòrum l’Espitllera porta a Torà l’exposició sobre el paisatge segarrenc

Coincidint amb els actes de la Festa Major de Torà, el Fòrum l’Espitllera ha portat l’exposició fotogràfica “Un paisatge per demà” al convent de de Sant Antoni de Torà. La mostra il·lustra el document emès per l’associació en defensa dels valors del paisatge de la Segarra i esdevé un homenatge a Toni Nadal, qui va participar activament en la seva producció.

Com a complement de l’exposició, i en col·laboració amb l’Associació Espai Llobregós, es varen emetre els reportatges “Història Natual de la Segarra” (document protagonitzat per Toni Nadal i produït per la presentació del corresponent llibre), “No diguis blat...” (treball sobre la memòria del món rural elaborada per l’Associació pel desenvolupament de la Vall del Corb) i “Terreny Personal: la Segarra” (programa de Televisió de Catalunya dedicat a la visió sobre la comarca per part d’alguns dels seus habitants).

Unes dues-centes persones varen passar pel convent de Torà per gaudir dels documentals i de l’exposició.

El dia 6 la mostra es trasllada al castell de Santa Coloma de Queralt, a la Baixa Segarra, on romandrà exposada fins el 16 de setembre.

El Fòrum l’Espitllera qüestiona el dipòsit d’aigua projectat a la Curullada

El Fòrum l’Espitllera qüestiona el dipòsit d’aigua projectat a la Curullada

L’associació Fòrum l’Espitllera fa públic un document que recull un seguit d’objeccions respecte el projecte de construcció  d'un dipòsit d’aigua en uns terrenys del poble de la Curullada, municipi de Granyanella. El Fòrum qüestiona la idoneïtat de l’emplaçament previst per part de l’entitat promotora, que projecta la instal·lació al punt més alt del poble, trencant  la imatge harmoniosa del nucli, rematat pel perfil d’un castell recentment restaurat (declarat Cultural d’Interès Nacional) i l’església parroquial de Sant Pere, i afectant la seva condició de talaia privilegiada sobre les valls del riu d’Ondara i els plans del Sió.

L’entitat defensa que la instal·lació respecti el principi de mínima afectació possible del paisatge, per la qual cosa demana que es faci a la part de la parcel·la més allunyada del poble, que es publiqui el corresponent estudi d’integració paisatgística i que les autoritats locals i nacionals vetllin perquè les necessàries millores en el subministrament d’aigua a la població es facin compatibles amb el preceptiu respecte i protecció al paisatge.

DOCUMENT: OBJECCIONS A L’EMPLAÇAMENT INICIAL DEL PROJECTE DE DIPÒSIT REGULADOR D’AIGUA DEL CSG A LA CURULLADA

 

El Fòrum l’Espitllera col·labora amb TV3 en un reportatge sobre la Segarra

El programa Terreny Personal de Televisió de Catalunya va dedicar el passat dimarts 10 de juliol un monogràfic sobre la gent i el paisatge de la Segarra, en la realització del qual hi va col·laborar activament el Fòrum l’Espitllera. A banda d’altres segarrencs, hi van intervenir els membres del Fòrum l’Espitllera Maria Garganté i Jaume Moya. El programa va oferir una visió acurada de la comarca, reivindicant-ne la seva extensió històrica, el valor del seu paisatge, la pluralitat de la seva gent i l’estima per les seves tradicions i identitat i, alhora, va ser un homenatge als nostres amics Toni Nadal i Josep Mora.

Una dotzena d’entitats de la Segarra històrica es reuneixen als Prats de Rei

El passat dissabte 7 de juliol, els representants d’una dotzena d’entitats que tenen el seu àmbit d’actuació dins els territoris històricament vinculats a la Segarra es varen donar cita  als Prats de Rei. Convocats per l’associació cultural Fòrum l’Espitllera i exercint d’amfitriona local l’Associació Cultural i Recreativa Sigarra, una vintena de representants varen donar inici a un projecte de col·laboració adreçat a enfortir els seus lligams i a projectar la identitat segarreta comuna, desenvolupant-ne les seves potencialitats de futur. L’acte va servir per posar en comú les respectives realitats i projectes i començar a traçar un pla de treball conjunt, que portarà a establir mecanismes de col·laboració fluïda entre elles, a definir els punts d’encontre i a organitzar una futura trobada oberta a totes les entitats que incideixin en les àrees de tradició segarrenca.

Entre d’altres, a més de les convocants, hi varen assistir representants de l’Associació Cultural Baixa Segarra, de Santa Coloma de Queralt, la Fundació Jordi Cases, d’Hostafrancs, l’Associació la Sitja, de Calaf, i l’Associació pel desenvolupament integral de la Vall del Corb.

Amb arrels als temps ibèrics i romans, el territori de la Segarra històrica ha patit reiterades fragmentacions al llarg dels segles i es troba avui repartit, a banda de l’actual Segarraadministrativa, en cinc demarcacions: el Solsonès, l’Anoia, la Conca de Barberà, les Garrigues i l’Urgell. Geogràficament abraça la zona de l’atiplà central de Catalunya on neixen els rius Llobregós, Sió, OndaraCercavins, Corb, Gaià i Anoia.


NOTA DE CONDOL

 

L’associació cultural Fòrum l’Espitllera fa pública la seva consternació per la pèrdua d’en Toni Nadal i Segura. En Toni ha estat un membre molt actiu de la nostra entitat, responsable de bona part dels treballs sobre energies renovables i paisatge i un pilar insubstituïble, d’una generositat, una modèstia i una saviesa exemplars. Ell ens ha fet llegir, entre les alzineres i els rostolls, els valors intrínsecs del nostre país i ens ha ajudat a estimar una terra que ja el tenia com un dels seus fills il·lustres i que hi queda en deute.

Terrible és la pèrdua d’un amic, d’un home jove i d’un pare de família, i enorme el forat que deixa a la nostra entitat. Compromès públicament amb la reivindicació de la identitat segarrenca i dels vincles entre els territoris de la comarca històrica, la seva sobtada desaparició estronca uns projectes que, ben segur, ara avançaran coixejant. El nostre compromís queda en atresorar el llegat que ens ha deixat i saber-ne estar a l’alçada, projectant-lo cap al futur per a -com ha fet ell- deixar enrere un món millor que aquell que ens ha estat donat.

El nostre més sincer condol, molt especialment als seus fills, a la seva família i a tots aquells que l’han estimat. Gràcies, Toni!

Més articles...